15.9.09

Parlament 11 de setembre.

Benvolguts conciutadans i conciutadanes de Martorelles,

En primer lloc volem agrair l’assistència i participació de les persones, entitats i partits polítics que som avui en aquesta ofrena, una ofrena simple i austera possiblement, però amb molt de sentiment acumulat.

Ens trobem en una Diada Nacional on el nostre país ens torna a necessitar més que mai. La realitat política, social i econòmica que viu Catalunya i els catalans i catalanes no es la desitjada. L’Estat Espanyol a través dels seus organismes d’estat ens recorda i anul·la sistemàticament qualsevol expressió d’afirmació i normalitat del poble català.

Avui amb aquesta ofrena floral, no només homenatgem la figura del president màrtir Lluís Companys, sinó a totes aquelles persones, familiars, amics, companys, coneguts, desconeguts que al llarg de l’extensa història del nostre país han posat el seu granet de sorra i han lluitat a vegades fins a la mort per a la persistència de la nostra nació, i el que significa Catalunya de llibertat i justícia social davant d’Europa i el món, però sobretot d’un Estat Espanyol que s’entesta sistemàticament anular la nostra voluntat de ser i decidir.

Avui volem recordar aquells companys de Martorelles que la història i el franquisme els han fet oblidar. Avui volem reivindicar davant d’aquest monument les figueres dels alcaldes d’ERC durant els anys de la República a Martorelles, l’Albert Gimeno, i el Francesc Xicola, però també els germans Joan i Josep Puig, o en Bonaventura Masmitjà. Martorellencs que ho van donar tot pel seu poble i el seu país, i que van haver d’acabar vivint amagats en el silenci de la dictadura, marxant del poble o exiliant-se del país. Per a tots ells el nostre profund reconeixement.

Aquests darrers mesos i setmanes, l’Estat Espanyol se’n ha fet un fart de recordar-nos que vivim sota el seu jou. L’enèsim intent de l’Estat per a retallar l’Estatut d’Autonomia ara a través del Tribunal Constitucional després d’haver patit les retallades del Congrés de Diputats pel PSOE i el PP, o un finançament que malgrat millorar moltíssim la nostra situació econòmica i financera no elimina el dèficit fiscal existent, o darrerament l’intent de prohibició de la consulta popular per a la independència que tindrà lloc diumenge a Arenys de Munt. En definitiva la negació de l’Estat a reconèixer el dret dels catalans i catalanes a decidir lliurement què volem, i en front d’això cal articular una resposta per dignitat democràtica i nacional.

Aquesta resposta s’haurà d’articular des de tots els fronts i sectors de la societat catalana. Quan dintre d’aquí pocs dies el Tribunal Constitucional emeti la seva sentència, i acabi d’aigualir encara més la voluntat dels catalans i dels martorellesencs, caldrà una resposta ferma, forta i unitària. Desitgem que arribat aquest dia, l’Ajuntament de Martorelles respongui amb fermesa i al costat del Govern de la Generalitat transmetin a l’Estat Espanyol la negativa de Martorelles a acatar una sentència contrària al que el poble de Martorelles i els catalans lliurement hem decidit.

Arribats aquest punt, analitzant el context polític del país i de Martorelles, ens reafirmem en la nostra voluntat d’esdevenir un Estat independent dins la Unió Europea, ens reafirmem en la nostra voluntat independentista, des de la consciencia que allò que es bo per Martorelles ho és per Catalunya, i allò que ho és per Catalunya ho és per Martorelles. Com més lliure, forta i pròspera sigui Catalunya, més o serà Martorelles i de més i millors recursos per a millorar el nostre poble podrem disposar.

I permeteu-me que reciti finalment d’intel·lectual de Sueca, Joan Fuster.

Tota política què no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres, o ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble. O ara o mai!”

Es a dir, sinó fem respectar el nostre dret com a col·lectiu a decidir què ser i cap a on volem anar, així com la nostra llengua i cultura, l’Estat Espanyol i les seves estructures faran tot el possible per a que desapareixem. O ara o mai!

Avui com ahir, avui com demà, des de Martorelles cap a la independència!

Visca Martorelles i Visca Catalunya lliure!