9.12.07

Fem memòria de l'Esquerra Republicana a Martorelles


A vegades, per a començar a construir cal mirar als origens, saber d'on vens per a saber cap a on has d'anar. Amb el context actual de redefinició del projecte i de la gent d'Esquerra a Martorelles, cal que coneguem el passat. Per això ara us presento els 2 alcaldes d'Esquerra que vem tenir a Martorelles durant l'epoca de la República, l'Albert Gimeno (el de l'esquerra de la foto) i en Joan Sentís (el de la dreta de la foto).


Albert Gimeno i Sorolla
(Vila de Gràcia, 1902 - Barcelona, 1963). Alcalde des del 5 de juny del 31 fins al 8 d'octubre del 35.
Impressor i avicultor. Va ser col·laborador, entre altres, del diari La Veu de Catalunya. Va viure uns anys a Martorelles, a can Tarròs, propietat de la família on s'havia traslladat la impremta familiar. A Martorelles també tenia la Granja Vallesana, una explotació dedicada a la cria d'aviram, que el 1928 va obtenir un premi en el Concurs Exposició Avícola organitzat pel IACSI. Membre d'Acció Catalana i postriorment d'ERC. Durant el seu mandat va rebre una carta personal del president Macià demanant-li el vot per l'Estatut de Catalunya. Després de la Guerra Civil va ser represaliat: detingut i empresonat primer a Granollers i després a la presó cel·lular de Barcelona, on ingressà el 14 d'octubre de 1939 i quedà a disposició del Consell Permanent de Guerra. El van posar en llibertat el 21 de desembre d'aquell mateix any i el març de 1940 es va sobreseure la causa. Posteriorment va fundar a Barcelona l'empresa "Gráficas Condal", col·laboradora de la Unió Catalana d'Avicultors i Cunicultors, i l'editorial GEA, especialitzada en obres de ramaderia.


Joan Sentís i Serra ( Barba-roig)
(Barcelona, 1899 - Montmeló, 1982) Alcalde des del 20 d'octubre del 36 fins al 13 de maig del 37.
Paleta. Nascut a Barcelona, però va viure gairebé tota la seva vida a Martorelles, fins que en els anys setanta va traslladar-se a viure a Montmeló, on va morir. Va ser un dels fundadors i president del Centre Catalanista Republicà de Martorelles, constituït el maig de 1931 amb l'objectiu de treballar per a "la consolidación del Estat Català dentro de la República Federal Española", segons deien els seus estatus. Regidor de l'Ajuntament de Martorelles des del juny de 1931, va ser militant d’ERC i de la CNT, i el juliol de 1936 fou el cap del comitè local de les milícies antifeixistes, fet que provocà per les sevs dures actuacions, que ERC el fes deixar el càrrec d'alcalde el maig del 37. Durant el seu mandat es construí el pont de la font de can Camp, que facilitava l’accés a la font, quan encara no hi havia aigua corrent a les cases. Era conegut amb el malnom de barba-roig, pel seu aspecte gras i barbut, un malnom que s’ha d’atribuir als seus enemics polítics. Després de la guerra fou condemnat a cadena perpètua. Va estar empresonat durant prop de tres anys, fins que es va escapar i va estar amagat durant un temps; però ell mateix es lliurà a les autoritats franquistes. Condemnat a mort, la pena va ser-li commutada per cadena perpètua i finalment fou posat en llibertat.


Per a ells dos, i la resta que formaven ERC de Martorelles i el Centre Catalanista Republicà de Martorelles, avui continuem lluitant. Per a la Independència i la justicia social als Països Catalans.

1 comentari:

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

Molt bon relat!

PS: "Sanaüja" amb dièresi jejeje