18.9.08

Aconseguirem canvia el nom

Com cada any arriba la diada nacional, i per enèsim any tornarem a manifestar el nostre desacord amb topònims locals com la plaça Espanya i el carrer Calvo Sotelo. Per cinquè any consecutiu celebrarem la botifarrada a la plaça Espanya en homenatge a Lluís Companys, el qual el monument de Martorelles a la seva memòria es troba en aquesta plaça, un fet que trobem prou greu pel que va significar, va lluitar i va morir el president màrtir.

Esquerra i les JERC portem des del 2003 demanant el canvi de nom d’aquesta plaça i carrer, i això sota una empara reglamentada com es un Nomenclàtor que marques les regles de com s’han d’anomenar els topònims de Martorelles. Durant el nostre pas pel govern en l’anterior legislatura no va ser possible aprovar el reglament del Nomenclàtor, que s’ha aprovat al inici de l’actual legislatura sense tindre’ns en compte per la nostra reclamació. I tot i l’aprovació del reglament local, el poc interès del govern local, ha fet que fins al darrer ple no s’aprovés la seva comissió de seguiment, on llògicament no hi som, no fos cas que aconseguíssim canviar aquests dos topònims.

En els darrers cinc anys, les JERC, hem anat entrant instàncies demanant el canvi del nom de la plaça, que se’ns ha denegat, primer per que no hi havia reglament de nomenclàtor, després per que s’havia de consultar als veïns, per que no els agradava el que proposàvem, i la darrera, al tancament d’aquesta edició no teníem resposta del Alcalde. La primera proposta que vam fer arribar al ajuntament, era que es canvies el nom de la plaça per la de Lluís Companys o Països Catalans, topònims que altrament farien més fàcil la celebració de la Diada Nacional en aquesta plaça. L’alcalde, en una conversa privada amb un membre del nostre partit, li va reconèixer que ell era espanyol, i que no li molestava. El senyor Soria, i els seus companys, encara no han entès res.

Esquerra no estem en contra de que a la nostra vila existeixi la Plaça Espanya, sinó que estem encontra de que aquesta sigui la plaça on hi ha el monument a Lluís Companys. Per això enguany, els hem proposat que aquesta plaça es digui Plaça Llibertat, i que qualsevol altra plaça que es faci nova al municipi es digui Plaça Espanya. Continuem sense resposta. Què tindran contra la llibertat? Esperem que res. Seria un nom adient, pel que va significar Lluís Companys per Catalunya, però sobretot com advocat laboralista i els treballadors que va defensar, i un bon lloc per a celebrar la Diada Nacional.

Pel que fa al carrer Calvo Sotelo, i entenent el malestar dels veïns pel maldecap que significa el canvi de papers, volem que es canvi sobretot com a demòcrates que som, però també per que el nostre govern local compleixi la llei. La Llei per a la Recuperació de la Memòria Històrica aprovada pel Congrés espanyol i on ICV va donar suport, i ERC no per que la trobàvem massa fluixa, obliga a retirar qualsevol símbol feixista, i Calvo Sotelo, com a fundador de la Falange ho era. Per aquest carrer únicament demanem que s’anomeni com es deia abans que el cop d’estat militar del 1936 i la pèrdua de la guerra civil en fes canviar el nom. Amb documentació de l’arxiu local de Martorelles aquest carrer, curiosament, es deia Francesc Macià, el primer president una Generalitat autònoma amb poder legislatiu.Per a tot això, i com us dèiem anteriorment, el 10 de setembre a les 9 del vespre, celebrarem un acte festiu, però sobretot reivindicatiu i d’homenatge a Lluís Companys, Francesc Macià i de totes les persones que han lluitat per les llibertat catalanes. L’acte serà com sempre a la Plaça Espanya, i enguany comptarem amb la Diputada i Portaveu d’Esquerra al Parlament de Catalunya, la companya Anna Simó, consellera de Benestar i Família des del desembre del 2003 a la primavera del 2006. Però també amb parlaments dels membres d’Esquerra i les JERC de Martorelles, Roger Parera i Marc Candela, que juntament amb la resta de companys faran l’ofrena floral al monument a Lluís Companys per acabar tots els assistents cantant l’himne nacional de Catalunya, els Segadors.