10.1.07

Reflexió sobre el procés de pau

Vull fer una reflexió sobre el que s’ha desencadenat des de l’atemptat d’ETA al Aeroport de Madrid.
Cada dia hem sorprèn més la irresponsabilitat d’alguns líders polítics. Sobretot aquells, que voluntària o involuntàriament, lliguen els moviments independentistes amb el terrorisme. Sóc independentista i socialista. Per alguns, jo i aquella gent que pensen com jo, devem ser alguna cosa similar al dimoni. Primer de tot, vull aclarir que no crec que la violència, i menys la gratuïta, sigui un bon mitjà per aconseguir objectius polítics. Per tant, condemno de forma rotunda l’atemptat de Barajas creat per la formació ETA. Però també vull condemnar, la utilització política que n’han volgut treure el govern espanyol, el PP i el seu entorn, que ha desencadenat directament en aquesta situació.
Un procés de pau, entre dues ideologies oposades i una organització armada, es un procés lent, d’anys, i difícil, però no impossible. Creure que aquest procés de pau es desenvoluparia sense cap atemptat i aplacant el moviment independentista basc, es una irresponsabilitat d’una curtesa de mira molt gran. El procés de pau a Irlanda, es va desenvolupar amb anys, i amb faccions minoritàries de l’IRA que s’anaven penjant durant el procés i que anaven cometent atemptats, i el procés va continuar fins aconseguir la pau.
Però que ha fet el govern espanyol per no apagar la flama del procés? Res. Tothom sap que nomes li demanaven dues coses, en les quals el govern espanyol incompleix els Drets humans, com són l’acostament dels presos a Euskalherria i la legalització de Batasuna com a partit polític, deixant així una via democràtica de sortida al moviment d’alliberació basc. El govern espanyol, ha estat més pendent de satisfer al PP que de treballar per la pau.
Per altra banda, s’ha de tenir en compte, sobretot que es el que es diu a Euskalherria. Des d’Euskalherria, no es vol donar per trencat el procés de pau. No o diu, només, el lehndekari, sinó que ho diu el líder de Batasuna, Arnaldo Otegui, i exigeix a ETA que torni a la treva. Crec que no ho pot dir més clar que la violència no es el mitjà. Ara que se’n han adonat, i que volen rectificar, els hi barraran el pas?
Ara bé, entenc que hi haurà gent que creu que amb ETA no es pot negociar fins que no entregui les armes. Els que creuen això, creuen sincerament que ETA es retirarà tant fàcilment? Sincerament, banalitzen la realitat.
Aquesta posició que defensa la majoria de vencedors i vençuts no porta enlloc. Es una idea poc realista, bàrbara i violenta, més acord amb altres temps passats.
Si ens ho mirem de forma objectiva, amb aquest raonament, porta anys vencent i continuarà vencent ETA a Espanya.
M’agradaria que la meva reflexió servis per acabar amb les barbaritats que s’han dit els últims dies, i s’iniciés de nou, amb la voluntat d’arribar al final el procés de pau. Les parts implicades han de saber que si ho aconsegueixen no guanyaran cap redit polític. El PSOE ha de deixar de tenir por del que el PP vulgui, i buscar consens entre tots els partits polítics espanyols, batasuna inclosa. El moviment d’alliberació basc, ha de saber, i crec que ho sap, que no aconseguirà del procés la independència ni la reunificació d’immediata d’Euskalherria, però que si que ho deixarà ben encaminat.
Parlant la gent s’entén