18.4.08

Avui com ahir! 20 anys de les JERC al Vallès Oriental

En el IX Congrés Comarcal de les JERC del Vallès Oriental celebrat a Palau Solità i Plegamans (Vallès Occidental) el desembre del 2004 vaig sortir escollit portaveu comarcal. En aquells moments desconeixia que era el IX Congrés, i la història de les JERC a la meva comarca, ja que per motius que no venen al cas s’havia fet un reset. En aquells temps feia falta aixecar una comarca desanimada de militància i que segons es deia havia estat una de les grans.

Dimecres passat, tot mirant l’arxiu de les JERC, vaig començar a encaixar peces del trencaclosques i dibuixar la història de les JERC a la meva comarca, i resultava que enguany el 2008 les JERC del Vallès Oriental celebrem el vintè aniversari, concretament el 10 de desembre, i es per això que modèstia a part vull fer un homenatge aquells que van lluitar, lluitem i lluitarem al Vallès Oriental. A nivell anecdòtic, dir també que la nostra federació comarcal es de les més antigues de les JERC, i això m’omple d’orgull.



Les JERC al Vallès Oriental van començar en una assemblea comarcal el 10 de desembre del 1988 a la seu d’Esquerra de Granollers al carrer Roger de Flor. En aquell moment es va posar al capdavant en Lluís Noguera de Granollers com a cap comarcal. El febrer del 1992, el substituiria com a coordinador comarcal un persona prou important per les JERC, com ho va ser en Camil Ros de Vallromanes que el 1996 substituiria a en Joan Puigcercós com a Secretari General de les JERC. Tot i això, Camil Ros va ser coordinador comarcal poc més de mig any, ja que el novembre del 1992 els substituïa com a coordinador comarcal la molletana Carme Solà fins el 1995, on el mes de gener Jordi Escusa de Granollers es posava al capdavant de l’organització comarcal. Un any més tard, a Caldes de Montbui, el sant feliuenc Jordi Freixenet agafava la coordinació comarcal, càrreg que deixaria a un altre dels noms significatius de les JERC a la nostra comarca, en Pau Vericat, a l’octubre del 1997.

L’any 2001 amb el VII Congrés comarcal, es posava al capdavant de les JERC a la comarca, com a portaveu en Josep Lluís Òdena (Ode) de Sta. Maria de Palautordera fins el febrer del 2004, on la granollerina Anna Deumal passava a ser la portaveu comarcal poc més de mig any. A partir d’aquí, el 11 de desembre del 2004 jo mateix passava a ocupar el càrreg de Portaveu de les JERC del Vallès Oriental, càrreg que deixaria per a passar a ser portaveu regional del Vallès, a mans de l’actual portaveu, el garriguenc Bernat Ilari, que des del octubre del 2005 es el Portaveu comarcal, escollit en el X Congrés i re-escollit en el XI Congrés el març del 2007 a La Garriga.

Les JERC del Vallès Oriental, com a tota organització es defineix per les persones que n’han format part i pels projectes i lluites que ha dut a terme. Persones que han deixat petjada a la nostra organització com en Camil Ros, en Pau Vericat o en Gerard Piñero, però també militants com la Carme Solà, l’Esteve Trias, l’Eli Molina, l’Oscar Riu, l’Ode, En Jordi Urgell, en Francesc Feliu, els germans Freixenet, en Xavi Conesa, en Saulo Pujolàs o tots els que en formem part avui dia. Però també projectes i lluites, com les campanyes contra els Jocs Olímpics del 92, la Solidaritat amb Bòsnia i Palestina, amb les seleccions catalanes, amb murals arreu del territori, però sobretot una lluita que ha perdurat durant aquest 20 anys, l'oposició al 4rt Cinturó.

Avui com ahir, avui com fa 20 anys, continuem cridant No al 4rt Cinturó! Per la nostra terra i pel Vallès Oriental. Endavant les JERC del Vallès Oriental!.

2 comentaris:

Camil Ros ha dit...

endavant sempre amb les jerc com a eina de transformació social i construcció nacional, em fas recorda aquell any 92 a on del no res vam reconstruir les jerc l'organització juvenil referent al vallès oriental.
el temps va passa la gent també i el porjecte social i continua, aqui està la clau.

Xavi Conesa ha dit...

Bones Marc. És cert que les JERC tenen un passat a la comarca. Un passat que no sempre ha estat bo. Però també és cert que les JERC tenen un present i un futur al Vallès Oriental, i tu n'ets una part important.
Continuem lluitant, caminant endavant ;)