17.12.07

El silenci de la gent, la remor de la història

Fa un parell de mesos, amb companys i companyes d’Esquerra i les JERC del Baix Vallès hem començat a fer un buidat d’informació, del que sabíem de la nostra organització política al Baix Vallès durant l’etapa republicana. Ens n’hem adonat que gairebé no en sabíem res, coneixíem els dos alcaldes d’ERC a Mollet i prou. Vam posar-nos a cercar informació farà un mes, i tot i que hem trobat informació, son illes al oceà, per què ningú sap, no coneix o no vol dir res referent a l’etapa republicana. Tot i així, a través de documents i fotografies del Arxiu Nacional de Catalunya i del que hi ha a Salamanca, hem pogut anar descobrint coses.

Això m’ha fet pensar, sobretot quan he buscat informació sobre Martorelles i en llibres de la historia de Martorelles, es salta l’etapa republicana com un període que algú a decidit esborrar-lo del imaginari de la ciutadania de Martorelles, tot i que aquests volums han tingut la col·laboració del Ajuntament.

Buscant hem trobat els noms dels alcaldes de l’etapa republicana a Martorelles, desconeixent a hores d’ara l’afiliació política d’alguns d’ells, però aquests són l’Albert Gimeno (Acció Catalana), en Jaume Cuní, en Francesc Xicola, en Joan Sentís (ERC) i en Carles Ayzar. Cap d’ells amb cap carrer o plaça dedicada a ells, al contrari del que passa a la majoria de municipis, tot i que van participar de fets destacats de la historia del nostre poble, com l’Albert Gimeno que va rebre una carta personal del president Francesc Macià demanant-li el suport de Martorelles al nou Estatut, en Joan Sentis que durant la guerra va construir el pont de la font de Can Camp que facilitava l’accés a la font, o en Carles Ayzar que també durant la guerra va fundar les Escoles unitàries de la Torre del gram, i que va haver de dissoldre l’ajuntament democràtic per l’avenç de les tropes feixistes.

També hem trobat, un altre cosa de la qual, o ningú en té constància, o no es vol que sigui conegut. Aquest fet es l’existència del “Centre Catalanista Republicà de Martorelles” adscrit a ERC i constituït el maig del 1931. Pel que sabem, el centre disposava d’un local propi, i suposem, que com tots aquests locals havia estat finançat per les quotes del seus socis. Segons, sabem, l’objectiu del centre era treballar per “un Estat Català dins d’una República Federal Espanyola”. Com deia, el centre disposava d’un local, que no hem trobat informació d’on era i que ningú recorda, i que amb l’entrada de les tropes franquistes va ser incautat als seus legítims propietaris.

No entenc com a Martorelles tenint un llegat republicà prou important, els diferents ajuntaments que hi han hagut d’ICV, exceptuant dues legislatures, no s’han dedicat a recuperar la memòria històrica del nostre poble, fet que destaca per com s’omplen la boca sobre el tema en els grans mitjans de comunicació. Potser, serà que quan els i les protagonistes històrics/ques són d’un altre partit ja no interessa. Els voldria demanar en l’aspecte de la memòria històrica per al proper any, més fets i menys paraules.

Finalment, vull fer una crida a la ciutadania de Martorelles que coneguin o sàpiguen qualsevol cosa sobre; l’etapa republicana a Martorelles, els alcaldes citats anteriorment o el Centre Catalanista Republicà de Martorelles, i que la vulguin compartir amb nosaltres per a que tots plegats coneguem millor el nostre passat, a posar-se en contacte amb nosaltres a
martorelles@esquerra.org, o al telèfon 650923120.

Per que sense passat, no hi ha present ni futur.

3 comentaris:

mercè ha dit...

tot plegat és molt interesant...

mercè

Marc Puig ha dit...

Ei Bones, vist el teu escrit, i aj que feu recuperació de la mem històrica, dir-te que ha blanes amb la Casa del poble estem participant amb un projecte de la memoria històrica, i que per qualsevol cosa que necessiteu posem a disposició la informació que tenim, la biblioteca i arxiu que hem creat i el que faci falta. El més interessant, és la part de memoria oral, on hem enregistrat en video als diferents avis de la casa del poble i vinculats a erc.

per a més info

http://www.casadelpoble.blogspot.com/

i una breu història de l'entitat:
http://casadelpoble.blogspot.com/2007/02/roda-de-premsa-enterrem-el-franquisme.html

Marc Candela ha dit...

Eii, moltes gràcies.
De fet tenim pensat fer entrevistes, però com dic al article ningú vol parlar. I encar nmo coneixem a cap familiar d'algú que sapiga coses.
Moltes gràcies igualment