3.1.08

Tornem a cridar, Lo riu es vida, no al transvassament!

Amb el retorn a les eleccions espanyoles, tornen a sortir i aparèixer antigues batalles que alguns pensaven olvidades i superades, però que la dreta rància, del Partit Popular, més preocupada per a potenciar els interessos personals dels seus, o d’aquells que els paguen les campanyes, enlloc de preocupar-se pel benestar de la ciutadania i medi ambient, han tornat a obrir. Aquest és el cas del Pla Hidrològic Nacional.

La proposta del PHN del PP, que va generar multiples de manifestacions encontra de la proposta arreu de la conca del Ebre, de Catalunya i de l’esquerra nacionalista valenciana, així com va identificar i agermanar tot el principat de Catalunya amb les Terres de l’Ebre, va ser aprovada per la majoria absoluta del PP al Congrés, més tard va ser un dels aspectes més discutits de les eleccions del 2004, i finalment amb l’entrada del PSOE al govern estatal i el suport d’Esquerra es va anular. Però avui, amb l’arrivada d’unes altres eleccions al Congrés espanyol, el PP torna a proposar reobrir el debat i tornar a aprovar la seva proposta de PHN.



Ja sabem tots que comporta el PHN del PP, però com que ellls tornen a obrir la possibilitat de tornar aprovar la seva proposta si guanyen les eleccions, crec que es un bon exercici recordar que comporta la seva proposta. Comporta entre d’altres mesures arreu de l’estat espanyol, principalment un transvassament del riu Ebre per a portar aigua al País Valencià, Murcia i Almeria, amb una quantitat de litres superior al permes per a la Directriu Marc d’Aigües de la Unió Europea, que afecta directament a l’habitat del riu i de tota la conca. Cal tindre en compte que a les Terres del Ebre tota la població, agrícultura, industria i oci viuen del riu, i que per tant, reduir-ne la capacitat i afectar-ne el seu medi, es destinar a les Terres del Ebre a la marginalitat i a l’emigració de la seva gent per aconseguir un futur digne.

Però a més a més, hi ha el Delta de l’Ebre, reserva de la biosfera per la Unesco, i que ja amb les condicions actuals del riu, bàsicament per culpa dels envassaments que retenen els sediments, s’està retrocedint el perimitre del delta, a part de salinitzant del sòl del delta i els conreus d’arròs. Si ara, hi sumem el transvassament de la proposta del PP, s’accelerarà el retrocediment i la salinització del delta de forma imparable, com es podrà veure si no tornem a mobilitzar i frenar la proposta del PP en pocs anys.

Cal mobilitzar-se per a donar un futur digne al habitants de les Terres del Ebre i del Delta, però sobretot també, per a garentir la riquesa natural de la conca del riu Ebre i del Delta del Ebre. Caldrà també fer un esforç per a solucionar el més ràpid possible la falta d’arribada de sediments al delta a través del riu, coneixent a hores d’ara que el problema rau en els envassaments i en algun mini transvassament.

Ara cal que tornem a cridar, Lo riu el vida, no al transvassament!

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Bones! Sóc el marc de Santa Perpètua de Mogoda. Que no pari la lluita pels pobles catalans.

Hem de tenir una reunió sobre Gallecs

Ja han borrat el mural de la autopista. Ja sabem que fer, no?

visita el meu bloc: cat.bloctum.com/marcat

Marc Candela ha dit...

Eii! marc. Es cert que hem de tenir una reunió sobre Gallecs, t'ho he dit més d'una vegada. En 15 dies la fem.

Pel que fa el mural, com que ha plogut s'ha difuminat la pintura i es torna a veure.

Agrego el teu bloc